Beschuldigd van een misdrijf, wat nu?

Als je door de politie beschuldigd wordt van een misdrijf heb je een aantal rechten. Eén daarvan is dat je recht hebt op een strafrechtadvocaat, vanaf het moment van beschuldiging. Een ander is je zwijgrecht. Je hoeft de politie niets te vertellen als je nog niet met een advocaat gepraat hebt. In vele gevallen is dit zeer verstandig om te doen. De advocaat wordt overigens ook grotendeels vergoed door de overheid. De kleine rekening dat bij jou terecht komt hangt af van hoeveel geld je verdiend. Iedereen heeft recht om zijn eigen zaak te verdedigen, maar het is wel heel verstandig om een professionele advocaat in handen te nemen.

Wat is een strafrechtadvocaat?

Een strafrechtadvocaat verdedigd verdachten tijdens de rechtszaak tegenover de rechter. Iedereen die de strafrechtadvocaat als cliënt aanneemt is dus beschuldigd van een misdrijf en de advocaat is altijd in de verdediging. De advocaat zal je bijstaan met advies voor, na en tijdens de rechtszaak en kan je voorbereiden op wat komen gaat in de rechtszaal.

Wat doet de advocaat voor jou?

Als de advocaat na een intake gesprek besloten heeft om jou aan te nemen zal hij bij de politieverhoren aanwezig zijn en je bijstaan met advies. Hij zal zich volledig verdiepen in je zaak en soortgelijke zaken om zich voor te bereiden op de rechtszaak. Zo kan hij jou zo goed mogelijk verdedigen. Als hij zichzelf en jou genoeg heeft voorbereid is het tijd voor de rechtszaak. Tijdens de rechtszaak verdedigt de advocaat jouw belangen, of om te proberen je vrij te laten spreken of om je straf zo licht mogelijk te maken. Als er nog onderhandelingen nodig zijn met de wederpartij zal hij dit voor je doen en hij kan je helpen een beslissing te nemen over wat te doen nadat het vonnis is uitgesproken. Dus heeft het nut om in beroep te gaan of kan je je maar beter bij de uitspraak neerleggen.