Debiteurenbeheer uitbesteden of zelf doen?

Elke bedrijfseigenaar heeft er mee te maken, wanbetalers. Dit zijn mensen die, vaak onbewust, niet op tijd hun rekening voldoen. Dit is voor jou heel vervelend, want dit is geld waar je recht op hebt en waar je je services ook al voor hebt geleverd. Goed debiteurenbeheer kan daar aanzienlijk bij helpen, maar wanneer is het tijd om dit uit te besteden?

Zelf doen

Is jouw debiteurenbeheer onder controle, dan is er geen noodzaak om het uit te besteden. De lijst van wanbetalers is klein, je neemt structureel contact op met deze personen om ze tot betalen aan te manen en gebruikt deze mogelijkheid om de klant op te leiden en het contact tussen jullie te versterken. Goed debiteurenbeheer kan dus leiden naar een betere samenwerking met je klanten en geeft jou een gezonde boekhouding. Is alles op orde en onder controle, dan is uitbesteden overbodig.

Uitbesteden

Wat echter wel regelmatig voorkomt is dat het debiteurenbeheer van een bedrijf door grote drukte of ziekte uitval achter komt te liggen en dat de lijst van wanbetalers steeds langer wordt. Degene die deze lijst moet opschonen krijgt dan te maken met een steeds groter wordende klus. In dat geval is uitbesteden geen slechte optie en specialisten zoals BMK debiteurenbeheer kunnen er zorg voor dragen dat jouw lijst weer gezond wordt. Je kunt ervoor kiezen je debiteurenbeheer tijdelijk uit te besteden of voor onbeperkte tijd, afhankelijk van jouw situatie en wensen.

De voordelen van uitbesteden

Naast het feit dat je debiteurenlijst wordt opgeschoond, zijn er ook een aantal andere voordelen verbonden aan het uitbesteden van je debiteurenbeheer. Zo kunnen je huidige werknemers leren van de professionals die je (tijdelijk) binnenhaalt, wordt er met een frisse en professionele kijk gekeken naar jouw processen en valt de prijs uiteindelijk vaak erg mee. Soms is het beter om toe te geven dat je hulp nodig hebt en door je debiteurenbeheer uit te besteden sta je vaak snel weer op de rit.