Hoe vind je een goede strafrechtadvocaat?

Wanneer je beschuldigd bent van een strafbaar feit, heb je een strafrechtadvocaat nodig. In sommige gevallen krijg je deze aangewezen, maar je hebt ook de optie om deze zelf te kiezen. Kijk bijvoorbeeld bij singeladvocaten.nl, voor een deskundige strafrechtadvocaat. Iedere verdachte in Nederland heeft recht op juridische bijstand en kies je een Pro Deo advocaat, dan wordt het tarief afgestemd op je financiële situatie. Soms betekent dit dat je niets hoeft te betalen en soms een gedeelte. De rest wordt dan gefinancierd door de overheid. Maar hoe vind je de juiste persoon om jou te vertegenwoordigen?

Vragen

Er zijn veel strafrechtadvocaten die hun diensten aanbieden. Heb je een aantal gevonden die je aanstaan, dan kun je tijdens het kennismakingsgesprek een aantal vragen stellen. Dit gesprek is veelal gratis. Door te vragen naar hoe lang de advocaat al werkzaam is, wat zijn of haar specialisaties zijn, of ze lid zijn van een vakvereniging en hoe ze jouw kansen inschatten, kun je je al een beeld vormen van de geschiktheid van deze persoon. Het is ook goed als het klikt tussen jullie twee.

De specialisatie

Een advocaat die net is afgestudeerd zal nog geen specialisatie hebben. Deze werkt dan als stagiaire onder een ervaren advocaat. Tijdens deze jaren doet de stagiaire een aantal cursussen en mag zich vervolgens als zelfstandige registreren. Een stagiaire kan een goede keuze zijn bij een niet ingewikkelde zaak, want deze zijn goedkoper en staan onder nauw toezicht van een ervaren advocaat.

Vakverenigingen

Een advocaat in Nederland mag geen zakendoen als deze niet lid is van de Nederlandse Orde van Advocaten. Daarnaast is het verstandig als je een gespecialiseerde advocaat zoekt, om te zien of deze lid zijn van een vakvereniging. De Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland of de Vereniging van Letselschade Advocaten zijn voorbeelden van zo’n vakvereniging. Er zijn strenge toelatingseisen verbonden met deze verenigingen, waaronder ruime ervaring in het vakgebied.