Strafrecht advocaat, onmisbare steun voor, tijdens en na de rechtszaak

Als je beschuldigd bent van een misdrijf, heb je een strafrecht advocaat nodig. Deze advocaten staan je bij met juridische hulp en objectief advies vanaf het moment dat ze je aannemen. Iedereen heeft recht op een advocaat en de politie kan dit regelen. Je kan ook zelf op zoek naar een landelijke advocaat. Of je het misdrijf begaan hebt of niet, een ervaren advocaat is cruciaal in een voor jou vaak emotionele situatie.

Het intake gesprek

Als je zelf een strafrecht advocaat gevonden hebt, zal deze eerst een intake gesprek met je doen. Tot het intake gesprek kan je gebruik maken van je zwijgrecht. Jouw verhaal zal gehoord worden, er zal gekeken worden naar de argumenten van de wederpartij en naar aanleiding daarvan zal je zaak worden aangenomen of niet. Tot de datum van de rechtszaak zal je worden bijgestaan tijdens politieverhoren en andere voorbereidende activiteiten, zal je zo goed mogelijk worden voorbereid op de rechtszaak en zal de advocaat jouw verweer klaarmaken voor de rechtszaal.

De rechtszaak

In de rechtszaal zal de advocaat er alles voor doen om een zo goed mogelijk vonnis uitgesproken te krijgen. Hij kan inspringen op onverwachte situaties en objectief handelen wanneer jij dat misschien niet kan. Een advocaat is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Je hebt iemand nodig die weet wat de gang van zaken is in de rechtszaal, wat de etiquette is en kan jouw situatie vergelijken met voorgaande uitspraken.

Na de rechtszaak

Als het vonnis is gevallen, kan de strafrechtadvocaat je bijstaan met advies over eventuele verdere stappen. Hij zal als geen andere weten of hoger beroep nut heeft en eventuele onderhandelingen kunnen leiden. In situaties waarin jij misschien erg emotioneel bent heeft hij de juridische kennis en ervaring om je goed bij te staan, van begin tot eind.