Waarborg als brandwacht de veiligheid in een bedrijf

Zorg dragen voor veiligheid is niet alleen wettelijk verplicht in ons land maar vooral een kwestie van mensen beschermen, ook op de werkvloer. Een gebouw dient daarom ook brandveilig te zijn. Daarvoor kun je zelf bepaalde maatregelen nemen en veiligheidsproducten aanschaffen maar het is zeker wijsheid om dit door een speciaal bedrijf te laten doen.

Taken van een brandwacht

Als je bij G4S op de website kijkt zie je dat zij ook diensten verlenen waaronder die van brandwacht. Het voornaamste doel van een brandwacht in een bedrijf is ervoor te zorgen dat de mensen in veiligheid gebracht worden als zich onveilige situaties voordoen. Daarnaast heeft een brandwacht nog veel meer andere taken. Indien hij op een bedrijf waar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt signaleert dat er iets niet in de haak is probeert hij daar een oplossing voor te vinden zodat het werken veiliger gemaakt kan worden. Bovendien controleert hij met regelmaat de brandveiligheidsinstallaties en houdt in de gaten of de vergunningen nog geldig zijn. Indien ze verlopen zijn kan hij zorgen dat ze verlengd worden.

Waarschuwen en informatie doorgeven

Mochten zich onveilige situaties voordien dan kan de brandwacht deze signaleren en alarm slaan. Zo worden de mensen op de werkvloer snel in veiligheid gebracht. Een brandwacht heeft een uiterst verantwoordelijke functie omdat de grootste zorg de veiligheid van anderen is. Als hij op tijd waarschuwt kunnen andere mensen snel in veiligheid gebracht worden. Op het moment dat de hulpdiensten arriveren is de brandwacht degene die ze op de hoogte brengt van de actuele situatie. Hij kan ze vertellen wat er gebeurd is, of er nog mensen binnen zijn en om wat voor gevaarlijke stoffen het eventueel gaat. Zo kunnen de hulpverleners op hun beurt de best mogelijke zorg hulp en zorg bieden.